Hľadajte podľa oblasti Hľadajte na mape Lyžovanie v Taliansku, ktoré si zamilujete Dovolenka v Rakúsku Zoznámte sa s Gigim Návrat hore


Prosecco

oblibene historie mapa napiste
telefon 02 2063 3182
Po-Pia: 9.00 - 16.00
Kam chcete ísť?
Zadajte oblasť ...
Kedy a na ako dlho? 11.05. - 27.07.2024 / 1 týždeň
Koľko osôb?4 dosp.
hľadať
lupa
 

Prosciutto, legenda talianskej kuchyne

Pravdepodobne už nenájdeme nikoho, kdo by túto najznámejšiu taliansku šunku nepoznal.

Viete ako sa vyrába, odkiaľ presne pochádza a aké druhy existujú?

Výroba prosciutto crudo má v Taliansku dlhú históriu. Táto pochúťka bola známa už v dobách antického Ríma.

Vyrába se z bravčového stehna.

Dôležité je mäso poriadne nasoliť, aby se zbavilo vody a dobre zakonzervovalo. Potom sa suší niekoľko mesiacov až rokov na dobre vetranom mieste. Veľkú úlohu tu hrá teplota, vlhkosť vzduchu i oblasť, v ktorej je prosciutto vyrábané. To všetko vytvorí úplne jedinečnú chuť každej šunky.

Medzi najznámejšie talianske prosciutta patrí Prosciutto di Parma a Prosciutto di San Daniele.

Ako už názov napovedá, Prosciutto di Parma pochádza z parmskej oblasti a názov sa nesmie použiť u šunky pochádzajúcej z inej oblasti. Jedinečnosť tejto prísne vymedzenej oblasti znamená ideálne klimatické podmienky pre prírodné zretie, ktoré jej dávajú nezameniteľnú nasládlu chuť.

Prosciutto Di San daniele pochádza z regiónu Friuli. Pre sušenie šunky sú tu jedinečné podmienky, pretože sa tu stretá svieži vzduch z hôr s morským vánkom z Jadranu.

Šunku odporúčame kupovať v obchodoch, kde vám ju sami nakrájajú.

Plátky sú tenšie ako pri balených šunkách v supermarkete. Tučný okraj Taliani zo šunky zásadne neodkrajujú. Najlepšie si prosciutto vychutnáte k vínu, s melónom, figami, hruškou, hroznami, mozzarellou alebo s čerstvým pečivom.


 
 
 
ubytovani