Viete ako sa vyrába, odkiaľ presne pochádza a aké druhy existujú?
Výroba prosciutto crudo má v Taliansku dlhú históriu. Táto pochúťka bola známa už v dobách antického Ríma.
Dôležité je mäso poriadne nasoliť, aby se zbavilo vody a dobre zakonzervovalo. Potom sa suší niekoľko mesiacov až rokov na dobre vetranom mieste. Veľkú úlohu tu hrá teplota, vlhkosť vzduchu i oblasť, v ktorej je prosciutto vyrábané. To všetko vytvorí úplne jedinečnú chuť každej šunky.
Ako už názov napovedá, Prosciutto di Parma pochádza z parmskej oblasti a názov sa nesmie použiť u šunky pochádzajúcej z inej oblasti. Jedinečnosť tejto prísne vymedzenej oblasti znamená ideálne klimatické podmienky pre prírodné zretie, ktoré jej dávajú nezameniteľnú nasládlu chuť.
Prosciutto Di San daniele pochádza z regiónu Friuli. Pre sušenie šunky sú tu jedinečné podmienky, pretože sa tu stretá svieži vzduch z hôr s morským vánkom z Jadranu.
Plátky sú tenšie ako pri balených šunkách v supermarkete. Tučný okraj Taliani zo šunky zásadne neodkrajujú. Najlepšie si prosciutto vychutnáte k vínu, s melónom, figami, hruškou, hroznami, mozzarellou alebo s čerstvým pečivom.